4. циљ: Развој пољопривреде и сточарства

Пољопривреда и узгој стоке у Републици Српској сматрају се највећим неискориштеним потенцијалом за економски развој,  који уз повољне агроклиматске услове у производњи хране, пружају могућност руралног развоја и повећања животног стандарда кроз запошљавање становништва, али и као додатног занимања са циљем производње хране за властите потребе или додатне зараде.

4. циљ: Развој пољопривреде и сточарства

Пољопривреда и узгој стоке у Републици Српској сматрају се највећим неискориштеним потенцијалом за економски развој,  који уз повољне агроклиматске услове у производњи хране, пружају могућност руралног развоја и повећања животног стандарда кроз запошљавање становништва, али и као додатног занимања са циљем производње хране за властите потребе или додатне зараде.

Овај први параграф звучи идеално, али у тој сфери и није увијек баш све тако. Ова кључна област привреде стално је суочена са препрекама ниских откупних цијена, набавке репроматеријала, недовољног подстицаја и ограниченог приступа финансијским средствима. Сви ови недостаци деморалишу наше становнике да истрају у пословима пољопривреде и сточарства, па нас многи сматрају лијеним и често праве компарације са неким уређеним европским земљама чији произвођачи добијају нереалне подстицаје како би овладали тржиштем и на тај начин директно угрозили и наше произвођаче.

ОО ДЕМОС Соколац одговорно тврди да је наш народ изузетно вриједан и да у тешким условима ипак успјева да преживи захваљујући пољопривреди и узгоју стоке. Наш будући посланик у Народној скупштини Републике Српске ће покренути ово питање и тражити повећање подстицаја, олакшица при набавци репроматеријала и свих других погодности за ову грану привреде.

Један број грађана Сокоца (чак и из млађе популације) има жељу да се врати на село. Такви људи би били велики замајац за Општину Соколац, јер су то људи у репродуктивним годинама, који би унијели енергију и вратили живот у напуштена огњишта. Таквим људима је потребна велика помоћ, подршка државе и локалне самоуправе, како би се и одлучили на тај велики потез. Рјешење постоји, потребно га је преписати из европских земаља:

Наиме, у земљама гдје постоје млади људи који желе да се врате на село држава направи пројекат гдје се направи цијела инфраструктура (пут, струја, вода, интернет и све неопходне комуналије). Прави се насеље релативно близу града (цца 5-10 км) у коме се изграђују домаћинства са свим неопходним ставкама. Након тога се преко конкурса та домаћинства додјељују младим брачним паровима. Након 20 година домаћинство прелази у власништво супружника, наравно под условом да су сваку годину испунили норму производње која се од њих тражи.

На овај начин повећава се број становника на селима, ради се на наталитету јер супружници стичу услове за нормалан живот, смањује се незапосленост, смањује се одсељавање, повећава се прилив новца у Општину јер имамо домаћи, природан и здрав производ. 

Многе европске земље су успјеле на овај начин, зашто не бисмо и ми?

Зато 2.октобра подржите кандидате који имају идеје, подржите нас!