Одлазак младих из Сокоца (1.дио)

У посљедње вријеме становници Сокоца су свједоци повећаног одласка младих суграђана, па чак и цијелих породица.

Одлазак младих из Сокоца (1.дио)

Није то ништа ново за БиХ, јер према извјештају Популацијског фонда Уједињених нација (УНФПА) о емиграцији младих особа из Босне и Херцеговине, 47 посто младих размишља о одласку из земље, 23 посто би жељело привремено отићи, док 24 посто размишља о трајном одласку из Босне и Херцеговине.

Оно што “боде” очи није одлазак младих Сокочана у иностранство, већ одлазак наших суграђана у сусједне општине и градове. Неријетко се дешава да се цијеле породице селе у Рогатицу, Пале, Источно Сарајево…

Зашто одлазимо из Сокоца?

Незапосленост младих није главни и једини узрок њиховог одласка. Постоји много више разлога као што су неповјерење у локалну самоуправу, непотизам, корупција, нерационално и недовољно улагање Општине у активности које се тичу младих људи.

На првом мјесту, наши суграђани су незадовољни квалитетом живота у Сокоцу и то је главни покретач интереса одласка младих из наше средине.

Довољно је рећи да Соколац у XXI вијеку не посједује кино салу за пројекцију филмова и да локална самоуправа није  ништа учинила да то питање ријеши. Чак шта више, због јефтиних политичких поена појединци су спријечили активности ОО ДЕМОС Соколац, који је кренуо у реализацију горе поменутог пројекта.


Кино сала у Сокоцу

У задњих десетак година у Општини је направљено пар “козметичких” промјена, али нити једна није довршена до краја. Један такав примјер је и Улица 9. јануара, која због свог имена мора да буде на највишем степену уређења. Тротоари, паркинг и коловоз су одрађени прилично коректно. Међутим, зелене површине у тој улици су све, само не зелене. Много је тампона, блата, камења, стакла и смећа. Потпуни немар, а за ту улицу Влада РС је издвојила огромна средства, и сви ти радови на уређењу су унапријед плаћени. 


Улица 9. јануара

Улица Цара Лазара више подсјећа на улице Вуковара с краја прошлог вијека. Ништа боље стање није ни у осталим улицама са великом фреквенцијом саобраћаја. О локалним и сеоским путевима сувишно је трошити ријечи. Грађани су свједоци да у већину села можете доћи искључиво пјешке, на коњу или магарцу! Поред Општине, кривицу за путеве сносе и они који из тих села износе милионе марака у виду дрвних сортимената, а као “нуспродукт” остављају путеве проваљене камионима који су углавном претоварени "злата вриједном" обловином.


Улица Цара Лазара

Дивље депоније ничу сваки дан. Питамо се, шта то ради комунална полиција? Колико појединаца је казнила у прошлој години? Да ли зараде своју плату, или служе као маскоте да се шепуре у обиласцима грађана који су у изолацији?


Депонија у околини Кнежине

НАСТАВИЋЕ СЕ...